O poveste într-o scrisoare despre fragilitate și tehnica japoneză Kintsugi, despre conversații cu Universul și împlinirea Dharmei.
…
Joi dimineața pe 08 decembrie, la ora 4:00, am lăsat Ubud în urma mea pentru aproape 24 de ore.
Am plecat spre un loc nou, sau mai bine spus am fost între locuri, după două luni petrecute doar pe Insula Zeilor.
Iar vineri dimineața, la ora 02:00, am ajuns înapoi în acest oraș care mă conține, în acest loc ce-mi aduce fericirea supremă – Ananda. Doar că nu mai eram chiar aceeași persoană care părăsise Bali cu doar câteva ore în urmă.
Eram o persoană zdruncinată și epuizată de experiența din Singapore. Eram o persoană înjumătățită, dacă pot spune asta, pentru că se simțea ca și cum am lăsat ceva din mine în camera de rugăciune din aeroportul Changi.
Nu știu dacă aici ar trebui să închid ușa și să nu te las să mă privești. Însă cred că ai putea auzi așa cum m-a auzit bărbatul cu rugăciunea lui. Ori poți alege să ieși, să te oprești aici din citit. Nu am să judec. Sunt multe lucruri pe care aleg să le țin pentru mine. Din respect, din rușine, din dorința de a nu părea uneori complet neajutorată. Dar azi, în acea cameră de rugăciune pentru toate religiile în aeroportul Changi din Singapore, ființa fericită care plutea și dansa zilele trecute pe străzile Ubudului, s-a frânt în bucăți de durere.
Scrisori din Singapore: Camera de rugăciune din Aeroportul Changi
Fragilitatea zilelor trecute
Toată ziua de vineri și mai bine de jumătate din ziua de ieri, m-am reașezat la loc treptat și cu blândețe fără acel ceva.
În prima zi de când m-am întors am încetinit ritmul mersului meu, de teamă să nu mă prăbușesc, să nu mă dezintegrez din nou.
Mă simțeam atât de fragilă. Dar în acea stare de fragilitate, o întrebare ce m-a făcut să zâmbesc a venit spre mine:
Este acesta locul unde vreau să-mi petrec restul vieții?
Nu mi-am răspuns, deși zâmbetul poate că spune suficient. Însă știam și știu că mai am niște locuri de văzut, dacă vor vrea și ele să mă vadă.
Ieri, aceeași stare. Ca și cum eram un vas de lut ce a fost făcut bucăți și era lipit la loc. Dar aș vrea să-mi imaginez că am folosit pe bucățile mele frânte tehnica japoneză Kintsugi, arta reparării cu aur. Și am lipit la loc, chiar și bucățile ce nu se mai potriveau, cu aur lichid tot ce era de lipit.
Treptat am reintrat în energia mea, iar modul în care s-a încheiat seara trecută a fost cu siguranță unul cu o muzicalitate aparte. (dar asta e o poveste pentru data viitoare)
Înapoi în Bali
În această dimineață am primit o scrisoare electronică intitulată “Back in Bali” de la unul din oamenii dragi de peste oceane, Jeff. Ba chiar m-a încurajat să folosesc acest titlu – și îi mulțumesc pe calea asta pentru cadou.
Cumva, s-a nimerit la fix.
Pentru că abia azi m-am simțit cu totul înapoi în Bali. M-am simțit că sunt din nou întreagă și că pot lăsa locul să mă poarte.
Tot în această dimineață mi-am reluat dansul pe străzile orașului. De data aceasta, melodia cu ritm și pe repeat a fost: Are you gonna be my girl (s-ar putea să o ascult chiar și acum în timp ce scriu aceste rânduri).
Printre sclipirile zilei a fost conversația cu acest domn simpatic, conversație care a început ca majoritatea dialogurilor de pe stradă – doar că de data aceasta eu am salutat:
“-Good morning!
-Good morning, taxi?
-No, thank you.
-Hair…Diana…something…(aveam căștile în urechi așa că m-am întors spre el)
-I am sorry, what?
-Your hair, you look like Princess Diana.
-OH WOW, thank you so much!
-Where are you from?
-Romania.
-Ro ma nia…aaaa – Frumosa!
-Wow (again) cu mâna pe inimă – Mulțumesc. Thank you so much! Have a beautiful day!
…..(yes yes, Frumosa)“
Plec mai departe zâmbind până la cer și înapoi. Cred că acesta este unul dintre cele mai frumoase complimente primite pe stradă.
Iar ziua avea să continue cu alte cadouri surpriză, ca niște mesaje menite să mă încurajeze, să-mi aducă claritate, să-mi schimbe perspective și să mă încurajeze să iau acțiune.
Unul dintre aceste cadouri energetice este un email de la Ioana Budeanu – practic mi-a oferit o mini sesiune gratuită de business coaching. Dar și această poveste își are locul separat – va urma foarte foarte curând.
Însă pe tot parcursul zilei au fost multe cuvinte, încurajări, răspunsuri, revelații care m-au uimit, unele care mi-au făcut pielea de găină, altele care m-au pus pe gânduri. Dar cele mai recente, care îmi răsună în gânduri ca o responsabilitate imensă, sunt cele primite acum câteva minute.
Gods of Bali want you here
Shiva, un tip din India – cum foarte modest s-a descris el, s-a așezat la masa mea și a început să-mi împărtășească din înțelepciunea lui sau a Universului.
Uneori lua o pauză de câteva zeci de secunde și stătea cu ochii închiși. În liniște.
M-a invitat să respir profund, să rețin inspirația și apoi să-i dau drumul. Mi-a spus despre cum ne schimbăm constant, că fix în această secundă suntem deja alți oameni față de cei care eram. Chiar dacă este imperceptibil. Și mi-a mai spus lucruri, unele pe care abia dacă le înțelegeam.
Dar acest tip din India, pe nume Shiva, care abia m-a cunoscut acum câteva zeci de minute mi-a spus și această frază:
The Gods want you here. Gods of Bali want you here. To fulfil your dharma.
Dharma is an important Hindu, Buddhist and yogic concept, referring to a law or principle which governs the universe. For an individual to live out their dharma is for them to act in accordance with this law. Dharma is considered to be one of the three jewels of Buddhism, alongside sangha and buddha, together paving the path to enlightenment. In Hinduism, it is one of the four main philosophical principles along with Artha, Kama and Moksha. It can also be understood as a law of righteousness and satya (truth), giving order to the customs, behaviours and ethics which make life possible.The implication of dharma is that there is a right or true way for each person to carry out their life in order to serve both themselves and others. Dharma is closely related to the concepts of duty and selfless service, or seva, and is therefore a fundamental principle of yoga. Although it can be a challenging concept to grasp since it has no single-word English translation, a close adaptation is “right way of living”.
https://www.yogapedia.com/definition/4967/dharma
Nimic nu mai pare potrivit pentru a încheia această scrisoare.
Așa că mă voi opri aici.
Attraversiamo spre Ananda prin împlinirea Dharmei,
S.
Scrisori din Bali
11.12.2022
Note dulci de final:
Dacă simți că-ți sunt cu folos cuvintele așezate aici – un share al scrisorilor favorite, fie o mică donație în Revolut, fie o cafea virtuală – mă ajută enorm. Mulțumesc.
https://www.buymeacoffee.com/simona13
Citește mai mult despre povestea Scrisori din Bali:
What do you think?