În luna iunie, mai exact pe data de 01.o6, am primit un mesaj care m-a entuziasmat foarte tare. Părea să fie o încurajare și o confirmare că fac ceva bine aici pe blog.
Bianca Sîrbu, de la www.paginadepsihologie.ro, mi-a propus să scriu un articol pentru blogul lor despre “Cum ne influențează fotografiile și felul în care ne prezentăm în social media, mediul real“.
Am zis da, fără să stau prea mult pe gânduri.
Totuși, ce nu știam atunci era că voi avea parte de o provocare copleșitoare.
În momentul în care m-am așezat să scriu despre acest subiect, mi-am dat seama de complexitatea sa și de faptul că e nevoie să fiu vulnerabilă și (cât se poate de) obiectivă.
Am stat timp de trei zile cu laptopul în față încercând să-mi adun ideile, să spun poate ceva ce nu este spus deja. Mi se pare un subiect dificil și sensibil, plin de contradicții, parcă mult prea complex pentru un singur articol care ar trebui să-și mențină obiectivitatea.
Totuși, cum aș putea să abordez un astfel de subiect fără nu mă expun și pe mine teribil de mult?
www.paginadepsihologie.ro – Toma Simona
Am scris multe rânduri, am devenit subiectivă.
Ca să nu fie doar viziunea mea, am cerut ajutorul micuței mele comunități de pe Instagram organizând un poll cu aceeași întrebare:
‘Cum ne influențează fotografiile și felul în care ne prezentăm în social media, în mediul real?“
Șaisprezece persoane au votat pentru variantele de mai jos, două au ales altceva.
Ne trăim oare viața din ce în ce mai superficial? (28%)
Devenim frustrați că nu avem viețile celorlalți? (28%)
Sau știm că viața reală e dincolo de social media? (33%)
Am continuat cu o selecție de răspunsuri de la Bianca Granieri & Mia Nicolescu pe care le-am prezentat în ultimul episod al emisiunii Bazar de cuvinte când am povestit despre “Trăirea vieții în online”.
Cu toate astea… nu am simțit că am zis suficient, că am reușit să acopăr esențialul.
Apoi, la final, nici nu mai credeam că este un articol grozav – presiunea când scrii pentru un alt blog decât al tău, este puțin (mai mult) diferită.
În ziua în care mă resemnasem cu gândul că nu va fi publicat, am primit feedback-ul:
“Ce ne-a plăcut: Simona, mulțumim mult pentru articolul extrem de creativ și de artistic realizat. Articolul este ca o fotografie, care surprinde diferite părți din realitatea pe care o vede lentila minții umane.
Sugestii tehnice: Ne-ar ajuta mult, pe viitor, sa fie texte la o dimensiune mai mică, max. 2 pagini de word. Pentru acest articol, am făcut noi câteva ajustări, dar tot a ieșit de 3 pagini și un pic. Am încercat să unim anumite idei și să diminuăm spațiul. Ne place mult modul în care scrii, și ne-am dori să nu tăiem nimic; de aceea, pe viitor, să faci texte mai scurte.
Dar de creștere: Less is more.
feedback de la www.paginadepsihologie.ro
V-am zis că am scris mult. 🙂
Dar am primit aceste rânduri cu mintea deschisă și am așteptat ziua publicării.
Ei bine între timp articolul a fost publicat, așadar vă invit să-l citiți cu răbdare și deschidere:
Îmi las aici mulțumirile și recunoștința pentru această ocazie de a ieși din zona mea de confort. Mulțumesc Bianca, mulțumesc Pagina de Psihologie.
Și mai las câteva gânduri primite despre #socialmedia care nu au ajuns în articolul final:
cum ne influențează fotografiilepagina de psihologieSocial Mediasocial media vs. mediul realviața în social mediaCum am scris odată într-un post, putem vedea partea bună a social media dacă vrem. Mie îmi place să văd frumosul din orice fotografie. De asta îmi și place Instagram, că urmăresc doar ce vreau și îmi place. Nu zic că anumite părți nu sunt puțin false…dar what the heck…toți avem nevoie să simțim puțin speciali.
— Gio C.
What do you think?